Otwieramy bar – jaki sprzęt gastronomiczny kupić?

Któż nie lubi posiedzieć przy dobrej muzyce, zajadając się chrupiącymi frytkami i popijając kolorowe drinki? Tętniący życiem bar z dobrym jedzeniem to marzenie wielu pasjonatów gastronomii. Marzenia warto spełniać! Otwarcie własnego punktu gastronomicznego wcale nie musi być trudne. Dowiedz się, jak wyposażyć bar.

Sprzęt gastronomiczny do baru – co powinno się znaleźć na wyposażeniu?

Każdy punkt gastronomiczny musi być dobrze wyposażony. Chodzi tu szczególnie o kuchnię i urządzenia gastronomiczne. Bar serwuje zwykle proste, a jednocześnie sprawdzone i lubiane przez gości, dania – frytki, burgery, kanapki i różnego rodzaju przekąski. Do przygotowania tego typu dań potrzebne jest odpowiednie wyposażenie gastronomii.

Sprzęt gastronomiczny do baru to przede wszystkim:

  • Frytownice – frytki to podstawowy dodatek do wielu różnych dań, choć praktyka pokazuje, że są lubiane jako samodzielne danie. W barze koniecznie musi więc znaleźć się profesjonalna frytkownica. Tym bardziej że można w niej przyrządzić nie tylko frytki, ale również nachosy czy paluszki rybne. Najlepiej zdecydować się na urządzenie o większej pojemności (na przykład 6-8 l), z regulacją temperatury i termostatem, który chroni przed przegrzaniem.
  • Ekspresy do kawy – w barze nigdy nie może zabraknąć dobrej, aromatycznej kawy. Musisz więc zaopatrzyć kuchnię w ekspres do kawy. Najlepszym wyborem będzie nowoczesny, automatyczny ekspres z możliwością zaparzania różnych napojów (espresso, lungo, cappuccino, latte itd.).
  • Dyspensery, granitory, kostkarki do lodu – są to urządzenia gastronomiczne, które umożliwiają szybkie przygotowanie napojów (takich jak lemoniada, herbata czy sok). Za pomocą granitora można natomiast serwować mrożone napoje, takie jak granita czy sorbet.
  • Stoły chłodnicze – tego rodzaju wyposażenie gastronomiczne jest niezbędne do przechowywania składników i produktów spożywczych, które wymagają niskiej temperatury. Mogą być wykorzystywane zarówno do przygotowywania posiłków (sałatek czy deserów), jak i drinków. Stoły chłodnicze mogą służyć również do wyeksponowania dań czy produktów.

Sklep gastronomiczny – co jeszcze warto kupić do swojego baru?

Podczas urządzania własnego baru, koniecznie odwiedź sklep gastronomiczny. Znajdziesz tam profesjonalne urządzenia gastronomiczne, meble ze stali nierdzewnej, ale także wszelkie niezbędne akcesoria (na przykład do serwowania) i artykuły gastronomiczne. Jest to podstawa wyposażenia profesjonalnej kuchni.

Poza urządzeniami chłodniczymi (szafy chłodnicze, stoły chłodnicze, ale także lodówki i zamrażarki), przydadzą się również urządzenia grzewcze. Koniecznie musisz mieć piece konwekcyjne oraz kuchnię (gazową lub elektryczną). Przydatne może się okazać urządzenie do przygotowywania kebabu (jeśli planujesz podawać takie dania).

Urządzając swój bar, weź pod uwagę przede wszystkim charakter miejsca, które chcesz stworzyć. Wstępnie przygotowane menu pozwoli wybrać te sprzęty, które będą niezbędne. Hurtownia gastronomiczna ma w swojej ofercie wszystko, czego potrzebujesz. W jednym miejscu skompletujesz zatem całe wyposażenie kuchni gastronomicznej. Przygotuj listę i ruszaj na zakupy, by spełnić marzenie o własnym barze.