Dieta ketogeniczna (w skrócie „keto”) – co warto wiedzieć?

Właściwie funkcjonowanie organizmu jest niezwykle istotne, aby utrzymać homeostazę. Aby odpowiednio on pracował, należy dostarczać do niego różnego rodzaju substancji odżywczych.

Stosowanie zbilansowanych diet pomaga polepszyć stan zdrowia i zmniejszyć ryzyko występowania rozmaitych chorób – jedną z takich diet jest dieta ketogeniczna.

Dieta ketogeniczna – co to takiego?

Dieta ketogeniczna (w skrócie „keto”) polega na ograniczeniu spożycia węglowodanów – sprawia to, że osoby będące na takiej diecie czerpią energię głównie z tłuszczów, a nie jak wcześniej z glukozy. Gdy organizm wykryje, że dawki glukozy są niewielkie, zacznie wytwarzać więcej ciał ketonowych, aby te dostarczały niezbędną energię.

Co należy jeść na diecie keto?

Żywnością, która jest wskazana dla diety ketogenicznej, jest:

  • nabiał (oprócz mleka)
  • mięso
  • jaja
  • oliwa z oliwek
  • orzechy
  • poszczególne warzywa (np. pomidory, sałata, szpinak czy papryka)

Ważne jest, aby unikać potraw z makaronem, fasoli, mleka, słodyczy oraz słodkich napojów itp.

Czy warto stosować dietę keto?

Dieta keto niesie więcej korzyści, niż można początkowo przypuszczać. Stosując ją regularnie, można zauważyć poprawę w swojej kondycji czy na wynikach badań krwi – chroni bowiem ona przed powstawaniem cukrzycy oraz zmniejsza masę ciała. Ponadto może pomagać w leczeniu schorzeń neurologicznych, a nawet hamować rozwój niektórych nowotworów.

Jak można zauważyć dieta ketogeniczna, niesie ze sobą wiele korzyści, jednak przed jej stosowaniem warto zweryfikować czy jest ona w ogóle wskazana – jest to bardzo ważne, aby dieta przynosiła jakiekolwiek korzyści.