Kreatywny obiad wegetariański – jak przygotować faszerowanego bakłażana?

Przechodząc na dietę wegetariańską często wydaje nam się, że zakres przepisów jakie mamy do wykorzystania drastycznie się zmniejsza. Wiele z nas z wyniku strachu przed tym, że nie będziemy mieli pomysłu na posiłek odchodzi od pomysłu zmiany diety na wegetariańską.

Zmiana sposobu odżywiania nie powinna kojarzyć nam się z restrykcyjną dietą, a z możliwością poznania nowych smaków i zaczerpnięcia nowych pomysłów. Z pomocą warzyw oraz produktów suchych takich jak kasza, ryż, makaron możemy stworzyć przepis na ciekawe danie wegetariańskie, do którego z chęcią będziemy wracać, a smak pozostanie nam w pamięci. Przedstawione w artykule danie nadaje się również dla całej rodziny oraz na uroczyste kolacje. Z pewnością twój żołądek polubi tę formę wykorzystania zdrowych produktów.

Faszerowany bakłażan – przepis

Składniki:

  • pół szklanki brązowego ryżu
  • oliwa z oliwek
  • 80g tofu
  • średni bakłażan
  • pomidor
  • pół garści oliwek zielonych
  • dwa ząbki czosnku
  • odrobina szczypiorku
  • szczypta ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana przemyj wodą, przekrój wzdłuż na pół, natrzyj startym czosnkiem, solą, pieprzem i oliwą
  2. W naczyniu żaroodpornym połóż bakłażana miąższem do góry, piecz około 30 minut
  3. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
  4. Pomidory sparz, obierz, pokrój na kawałki, przerzuć na patelnie, podduś na oliwie
  5. Za pomocą łyżki usuń usuń miąższ z podpieczonego bakłażana, dodaj go do pomidorów
  6. Oliwki pokrój w plasterki, tofu pokrój w kostkę
  7. Zawartość patelni wymieszaj z ryżem, dodaj oliwki, tofu, zioła prowansalskie, sól i pieprz
  8. Farsz włóż w wdrożone połówki bakłażana i zapiekaj przez około 20 minut
  9. Danie podawaj posypane szczypiorkiem, ewentualnie z dodatkiem poszarpanej mozarelli

Smacznego!