Jakie są plusy i minusy diety paleo?

Dieta Paleo, inaczej zwana dietą paleolityczną to sposób żywienia ludzi, którzy żyli w czasach prehistorycznych. Uznawana jest za jedną z lepszych diet w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Podstawowym jej założeniem jest spożywanie produktów, które wchodziły w menu naszych praprzodków, czyli: mięso, ryby, orzechy, owoce i warzywa.

Jadłospis bazuje głównie na produktach wysokobiałkowych oraz eliminuje żywność przetworzoną, nabiał, zboża, rośliny strączkowe. Zakłada się także ograniczenie spożycia warzyw skrobiowych.

Zalety i wady diety paleo

Dieta ta jest polecana osobom, które zmagają się z chorobami tarczycy – eliminacja glutenu i nabiału znacząco wpływa na poprawę stanu ich zdrowia.

Paleo docenią także osoby z nadwagą, które chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo:

  • niewątpliwą zaletą jest ograniczenie spożycia żywności przetworzonej, cukru i nasyconych kwasów tłuszczowych, które w większych ilościach mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie
  • różnorodność warzyw i owoców – bogactwo witamin i składników mineralnych
  • szybka utrata masy ciała.

Jak każda dieta, również i ta nie jest pozbawiona wad:

  • duża ilość białka obciąża nerki i wątrobę
  • ze względu na brak spożycia nabiału mogą wystąpić problemy ze zbilansowaniem wapnia
  • duża ilość homocysteiny
  • niska jakość mięsa hodowlanego
  • zagrożenie niedoborami niektórych składników mineralnych
  • możliwe zaburzenia mikroflory jelitowej.

Dieta Paleo może być także dobrym rozwiązaniem dla osób, które mają nietolerancję glutenu i laktozy. Należy jednak pamiętać o odpowiedniej podaży kalorii i prawidłowym zbilansowaniu makroskładników.