Jeżeli znudziły Ci się już klasyczne, mięsne i ciężkie dania, koniecznie wypróbuj diety wegetariańskiej.
Ograniczenie mięsa i zwiększenie ilości spożywanych warzyw ma pozytywny wpływ nie tylko na naszą planetę, ale również na Twoje zdrowie. Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, a korzyści płynące ze spożywania warzyw mają dobry wpływ na nasze samopoczucie.
Wegetariańskie, warzywne placki z cukinii
Jeżeli wegetariańskie przepisy kojarzą Ci się z długą, pełną egzotycznie brzmiących i drogich składników, listą, wypróbuj naszego przepisu na warzywne placki z cukinii. ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie dziesięć minut, a wszystkie potrzebne składniki z pewnością odnajdziesz w swojej kuchni.
Składniki:
- 2 cukinie
- 1 marchewka
- 1 ziemniak
- 10 łyżek mąki pełnoziarnistej (lub każdej innej, którą akurat masz w domu)
- 1 jajko
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz roślinny)
Wykonanie:
- Cukinię, ziemniaka i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odczekaj chwilę i odciśnij z nich nadmiar soku.
- Następnie dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
- Na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni, usmaż placki, pilnując aby z obu stron powstała złocista skórka.
- Jeżeli zależy Ci na zdrowszej, beztłuszczowej wersji, ułóż na blaszce do pieczenia kawałek papieru i wyłóż na niego uformowane placki. Piecz je w 180 stopniach, przez około 15 minut.
- Placki podawaj z surówką z czerwonych buraków i sosem czosnkowym.
Składniki na sos:
- Jogurt naturalny typu skyr
- 2 ząbki czosnku
- świeża, posiekana natka pietruszki
Połącz ze sobą wszystkie składniki, a powstały sos połóż na talerzu obok placków. Smacznego!