Warzywne placki z cukinii – jak je przygotować?

Jeżeli znudziły Ci się już klasyczne, mięsne i ciężkie dania, koniecznie wypróbuj diety wegetariańskiej.

Ograniczenie mięsa i zwiększenie ilości spożywanych warzyw ma pozytywny wpływ nie tylko na naszą planetę, ale również na Twoje zdrowie. Dobrze zbilansowana, zdrowa dieta, znacznie zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, a korzyści płynące ze spożywania warzyw mają dobry wpływ na nasze samopoczucie.

Wegetariańskie, warzywne placki z cukinii

Jeżeli wegetariańskie przepisy kojarzą Ci się z długą, pełną egzotycznie brzmiących i drogich składników, listą, wypróbuj  naszego przepisu na warzywne placki z cukinii. ich przygotowanie zajmie Ci dosłownie dziesięć minut, a wszystkie potrzebne składniki z pewnością odnajdziesz w swojej kuchni.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 1 marchewka
  • 1 ziemniak
  • 10 łyżek mąki pełnoziarnistej (lub każdej innej, którą akurat masz w domu)
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek (lub inny tłuszcz roślinny)

Wykonanie:

  1. Cukinię, ziemniaka i marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odczekaj chwilę i odciśnij z nich nadmiar soku.
  2. Następnie dodaj mąkę, jajko, sól, pieprz i wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.
  3. Na rozgrzanej, wysmarowanej oliwą patelni, usmaż placki, pilnując aby z obu stron powstała złocista skórka.
  4. Jeżeli zależy Ci na zdrowszej, beztłuszczowej wersji, ułóż na blaszce do pieczenia kawałek papieru i wyłóż na niego uformowane placki. Piecz je w 180 stopniach, przez około 15 minut.
  5. Placki podawaj z surówką z czerwonych buraków i sosem czosnkowym.

Składniki na sos:

  • Jogurt naturalny typu skyr
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża, posiekana natka pietruszki

Połącz ze sobą wszystkie składniki, a powstały sos połóż na talerzu obok placków. Smacznego!