Pyszna szakszuka na idealne śniadanie – przepis

Poranki mogą być ciężkie – zwłaszcza jeżeli dzień wcześniej impreza potrwa trochę za długo albo gdy nasze najmłodsze dziecko wchodzi w etap ząbkowania. Co możemy zatem zrobić by rozpoczęcie dnia przebiegło w możliwie przyjemny sposób? To proste – możemy przygotować pyszne śniadanie, które doda nam energii na cały poranek.

Idealne śniadanie, czyli właściwie jakie?

Szakszuka – jak przygotować?

Perfekcyjne śniadanie w diecie zbilansowanej powinno nam dostarczyć zarówno węglowodanów, jak i białek oraz tłuszczy. Zdrowym nawykiem jest dodawanie do posiłku warzyw lub owoców. Warto też zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu.

Oczywiście – możemy przygotować kanapki – jednak nie jest to jedyna możliwość. Ciekawym, pysznym, a jednocześnie zdrowym śniadaniem jest szakszuka. Szakszuka to propozycja śniadaniowa na ciepło.

Jakich składników potrzebujemy do przygotowania szakszuki?

W wersji podstawowej wystarczy oliwa (1 łyżka), pomidory (3 średnie sztuki lub puszka 400 g krojonych pomidorów) oraz jajka (3 jajka średniej wielkości). Dla uzyskania wyrazistego smaku przydadzą się czosnek (w zależności od upodobań 2-4 ząbki) i przyprawy – papryka wędzona i słodka, kolendra, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Przygotowanie szakszuki zajmie nam około 10-15 minut.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekany czosnek. Pilnując by czosnek się mocno nie przyrumienił (wtedy staje się gorzki) dodajemy przyprawy oraz pomidory. Całość dusimy około 4 minut lub do odparowania soku. Na patelnię wbijamy jajka, smażymy kolejne 2 minuty. Szakszukę serwujemy z pieczywem i ulubioną kawą lub herbatą. Przed podaniem możemy posypać ją natką pietruszki.

Ciekawe śniadanie to doskonały start w nowy dzień.